Hypothyreoïdie: komt steeds vaker voor!

Wereldwijd lijden meer dan 200 miljoen mensen aan schildklieraandoeningen. Hypothyreoïdie komt veel vaker voor dan hyperthyreoïdie.

Ongeveer 10% van de oudere bevolking lijdt aan hypothyreoïdie. Vrouwen worden veel meer dan mannen getroffen door schildklieraandoeningen. 6 miljoen Fransen lijden aan schildklierproblemen, een orgaan waarvan het hormonale evenwicht maar al te vaak wordt verwaarloosd.

Hypothyreoïdie, ook wel schildklierinsufficiëntie genoemd, is het resultaat van onvoldoende productie van T3- en T4-hormonen door de schildklier, het vlindervormige orgaan dat zich onderaan de hals, onder de adamsappel, bevindt. Vrouwen boven de 50 worden het meest door deze aandoening getroffen.

De schildklier heeft een grote invloed op het lichaam: zij regelt de basisstofwisseling van de cellen in ons lichaam. Het regelt het energieverbruik, het gewicht, de hartslag, de spierkracht, de stemming, de concentratie, de lichaamstemperatuur, de spijsvertering, enzovoort. Het bepaalt dus de intensiteit van de energie die onze cellen en organen doet functioneren. Bij mensen met hypothyreoïdie werkt deze energie trager.

In rust verbruikt het lichaam energie om de vitale functies gaande te houden: bloedsomloop, hersenfunctie, ademhaling, spijsvertering, behoud van de lichaamstemperatuur. Dit wordt de basale stofwisselingssnelheid genoemd en wordt gedeeltelijk geregeld door schildklierhormonen. De hoeveelheid verbruikte energie varieert van persoon tot persoon, afhankelijk van lengte, gewicht, leeftijd, geslacht en de activiteit van de schildklier.

De belangrijkste oorzaken van hypothyreoïdie:

  • Auto-immuun oorzaken
    Eén verklaring voor het ontstaan van hypothyreoïdie is te wijten aan een overactief immuunsysteem. In dit geval produceert het lichaam antilichamen tegen de schildkliercellen, waardoor de schildklier minder hormoon gaat produceren. Hashimoto's thyroiditis is het meest voorkomende voorbeeld.
  • Voedingsdeficiënties
    Jodium in de voeding is essentieel voor de productie van schildklierhormonen. Daarom kan een voeding met een tekort aan jodium (gebruikelijk in landen die ver van de zee liggen) hypothyreoïdie veroorzaken. Bovendien kunnen bepaalde voedingsmiddelen die bekend staan als "goitrogenen" de jodiumopname in de schildklier blokkeren: groenten uit de koolfamilie, onvoldoende gekookte cassave, soja, pinda's, zoete aardappelen, enz. Bevolkingsgroepen die grote hoeveelheden van deze voedingsmiddelen eten en onvoldoende jodium binnenkrijgen, lopen een bijzonder risico op hypothyreoïdie.
  • Iatrogene oorzaken
  • Hypothyreoïdie kan optreden als gevolg van de behandeling van verschillende schildklierziekten: schildklierkanker, hyperthyreoïdie, enz. Het kan ook optreden als gevolg van een operatie (volledige of zelfs gedeeltelijke verwijdering van de schildklier), bestraling van de schildklier met radioactief jodium, of behandeling met geneesmiddelen.
  • De aandoening kan ook optreden na of tijdens een behandeling die niets met de schildklier te maken heeft.
  • Sommige medicijnen kunnen de activiteit van de schildklier verminderen. Dit is het geval met lithium of interferon.

De meest voorkomende klinische verschijnselen zijn

Gebrek aan energie en vermoeidheid, kilte, onverklaarbare gewichtstoename ondanks een normale eetlust, prikkelbaarheid en soms depressie, constipatie, gezwollen gezicht en ogen, een verdiepte en hese stem, hoog cholesterolgehalte in het bloed...

Natuurlijke oplossingen:

L-tyrosine is een aminozuur dat het lichaam moeilijk kan produceren naarmate we ouder worden. Het is een sleutelelement in de werking van de schildklier.

Jodium, afkomstig van de bruine alg Laminaria digitata, is betrokken bij de normale productie van schildklierhormonen en de goede werking van de schildklier.

Guggul, een kleine doornige struik, helpt het evenwicht van de schildklierhormonen te bewaren.

Selenium draagt bij tot de normale werking van de schildklier.

B-vitaminen helpen vermoeidheid te verminderen, een veel voorkomend teken van vertraagde schildklieractiviteit, maar dragen ook bij tot de goede werking van het energiemetabolisme en het zenuwstelsel.

Magnesium en vitamine C helpen ook om de vermoeidheid te verminderen die vaak gepaard gaat met hypothyreoïdie.


Haut de page