L’hyperperméabilité intestinale : source de nombreuses pathologies

De meeste chronische ziekten en veel acute symptomen houden verband met ons spijsverteringsstelsel, onze darmflora en onze voeding.

De darm speelt een vitale rol in onze gezondheid en in het behoud ervan.

Het is het sleutelorgaan van de immuniteit van het spijsverteringskanaal en van onze algemene immuunafweer. Het is ook het orgaan dat de voedingsstoffen absorbeert die ons lichaam nodig heeft om te functioneren en ze herverdeelt naar de plaats waar ons lichaam ze nodig heeft.

Het darmslijmvlies is een enorme filter die voedingsstoffen (vitaminen, mineralen, aminozuren, vetzuren, enz.) doorlaat en het binnendringen van micro-organismen, macromoleculen en toxische verbindingen voorkomt. De wand van de dunne darm is bekleed met een zeer dun epitheel (4/100 mm), bestaande uit darmvlokken en microvilli, dat zeer fijn geplooid is. Het bestaat hoofdzakelijk uit één enkele laag cellen, de enterocyten, die fungeren als een mechanische barrière voor de darminhoud.

Deze barrière wordt bereikt door tight junctions (of tight links) en dient als schild tegen agressie van buitenaf. Wanneer het darmslijmvlies echter veranderd en ontstoken is, raken de tight junctions verstopt en ontstaat er intestinale poreusheid. De darm wordt een echte "zeef", dit is het verschijnsel van intestinale hyperpermeabiliteit, of het Leakey Gut syndroom, letterlijk lekkende darm syndroom. PERMEA REGUL®+ is een Natural Health-product dat gepatenteerde actieve bestanddelen zoals Fibregum™ combineert met actieve bestanddelen van natuurlijke oorsprong die speciaal geselecteerd zijn op hun heilzame werking op de darmfunctie en het darmslijmvlies.

De belangrijkste oorzaken

Veel factoren kunnen darmhyperpermeabiliteit veroorzaken, de belangrijkste zijn

  • modern dieet
  • verstoring van het evenwicht van de darmflora (dysbiose)
  • langdurig gebruik van geneesmiddelen zoals antibiotica, ontstekingsremmers, corticosteroïden, enz.
  • gebruik van giftige stoffen: zware metalen, alcohol, tabak, levensmiddelenadditieven en conserveringsmiddelen, pesticiden, enz.
  • een enzymentekort
  • stress
  • intensieve sport
  • IgA (Immunoglobuline A)-deficiëntie ten gevolge van frequente bacteriële, virale, parasitaire of mycotische infecties, enz.
  • voedselintoleranties, waaronder glutenintolerantie
  • FODMAP-intolerantie

De gevolgen

Het absorberend oppervlak van de dunne darm is groter dan dat van een tennisbaan, waardoor vreemde en toxische moleculen een enorme kans hebben om in het bloed en de lymfe terecht te komen. De breuk van deze mechanische barrière en de passage van deze stoffen in de algemene circulatie zijn het gemeenschappelijke beginpunt van vele pathologieën.

In de eerste plaats darmstoornissen, d.w.z. diarree of losse ontlasting, een opgeblazen gevoel en buikpijn. Vervolgens zal de passage van deze exogene moleculen in het bloed en de lymfe bloedvergiftiging veroorzaken (b.v. oedeem van de onderste ledematen), vervolgens een overbelasting van de lever (aanhoudende algemene vermoeidheid), een chronisch ontstekingsproces, een immuunreactie die, afhankelijk van de achtergrond van de persoon, kan leiden tot stoornissen van het immuunsysteem.

Immuunaandoeningen kunnen aanleiding geven tot allergieën in al hun vormen (astma, eczeem, rhinitis), voedselintoleranties (intolerantie voor gluten, melk, caseïne, enz.) of auto-immuunziekten (astma, astma). ) of auto-immuunziekten (multiple sclerose, fibromyalgie, thyreoïditis van Hashimoto, reumatoïde artritis, spondylitis ankylosing, lupus erythematosus, syndroom van Sjögren, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa).

hyperpermeabilite-intestinale

Tips voor een gezond leven

Het moderne dieet is niet aangepast aan de gezondheid van onze darmen. Het is van essentieel belang bepaalde voedingsregels te volgen, zoveel mogelijk de voorkeur te geven aan biologische voeding en vele schadelijke elementen die het darmslijmvlies kunnen aantasten, te elimineren.

Beperk alcohol, koffie, sterke kruiden, geraffineerde industriesuiker, vette sauzen, gefrituurd voedsel, fastfood en voedsel dat rijk is aan gluten. Vermijd te veel vlees, soja, amandelen, rijst of tofu. Eet liever gekookte dan rauwe groenten en fruit. Eet groene thee en/of rooibosthee, hele of halfvolle granen (quinoa, rijst, gierst, boekweit), voedingsmiddelen die het slijmvlies helpen herstellen, zoals oliën die rijk zijn aan essentiële vetzuren (olijf, koolzaad, walnoot, hennep).

Natuurlijke oplossingen

Naast deze dieetmaatregelen is het van essentieel belang de darmfunctie te ondersteunen met voedingsstoffen die de gastro-intestinale irritatie verlichten, het darmslijmvlies helpen herstellen en zo de intestinale hyperpermeabiliteit verminderen. Daarom nodigen wij u uit om onze nieuwste innovatie PERMÉA RÉGUL®+ te ontdekken.

L-glutamine is het aminozuur dat het meest voorkomt in het bloed en in de spieren. Het speelt een rol bij de eiwitsynthese, de bescherming van het immuunsysteem, het behoud van de integriteit van de darmwand en het zuur-base-evenwicht van het lichaam.

Druivendraf bevat polyfenolen, antioxidantstoffen die cellen helpen beschermen tegen oxidatieve stress.

Kurkuma-extract draagt bij tot een normale darmwerking en helpt de effecten van oxidatieve stress te verminderen. De Commissie E en de Wereldgezondheidsorganisatie erkennen de doeltreffendheid van kurkuma wortelstokken bij de behandeling van dyspepsie, d.w.z. spijsverteringsstoornissen zoals maagpijn, misselijkheid, verlies van eetlust of een gevoel van zwaarte.

Citroenmelisse draagt bij tot de normale werking van het darmstelsel.

Blauwe bosbes is rijk aan anthocyanidinen, krachtige antioxidanten die kunnen bijdragen tot het behoud van de gezondheid en de functie van de slijmvliezen van de maag en de dunne darm. Het bevordert ook de bloedcirculatie in de microvaten.

Andere voedingsstoffen zijn van essentieel belang om irritaties in het darmecosysteem te verzachten en de regeneratie van het slijmvlies te bevorderen, zoals zink, vitamine A, B, C, D, enz.

Ten slotte is het ook belangrijk om de darmflora (microbiota) weer in evenwicht te brengen met probiotica.

Zoals professor Henri Joyeux zo goed uitlegt in zijn artikel "de formidabele immuunfunctie van onze darm", hangt de verworven immuniteit van de darm af van de agressie van de voeding en de bacteriën. Het is georganiseerd in het hele spijsverteringskanaal. Lees dit artikel om meer te weten te komen.

Découvrez notre produit PERMEA REGUL®+

LEES HET ARTIKEL

LINK: https://professeur-joyeux.com/role-immunitaire-intestin/


Haut de page