Op natuurlijke wijze genezen van candidiasis

Candidiasis wordt veroorzaakt door een microscopische gistachtige schimmel, waarvan Candida albicans de meest voorkomende is.

Deze gist leeft gewoonlijk als saprofyt in de darm van mens of dier en voedt zich met rottend organisch materiaal. Het is normaal onschadelijk, zolang het bacteriële evenwicht (de darmflora) dat de vermenigvuldiging ervan regelt, niet wordt veranderd. Onder bepaalde omstandigheden kan het zich echter buitensporig vermenigvuldigen en het gehele spijsverteringsstelsel binnendringen (mond, darm, anus). Nadat het zich via de bloedbaan heeft verspreid, kan het zich zelfs door het hele lichaam verspreiden (luchtwegen, huid, vagina, enz.) in de vorm van spruw of mycose.

De belangrijkste oorzaken

De ontwikkeling van Candida albicans is meestal het gevolg van het herhaalde gebruik van antibiotica die de microbiële darmflora vernietigen, waarvan één van de functies het voorkomen van de buitensporige vermenigvuldiging van schimmels is. Andere oorzaken kunnen aan de oorsprong liggen van de overmatige ontwikkeling van Candida in de darm, zoals het innemen van bepaalde geneesmiddelen (corticoïden, anticonceptiepil, chemotherapie tegen kanker...), een voeding die te rijk is aan suikers, te geraffineerd...

De belangrijkste tekenen

Candidiasis begint altijd in de darmen. Deze schimmels hebben een direct irriterend effect op het spijsverteringsslijmvlies, hetgeen leidt tot verzwakking van het darmslijmvlies en dus tot intestinale hyperpermeabiliteit. Er kunnen spijsverteringsstoornissen optreden, progressieve en onverklaarbare vermoeidheid, bijna constant, die kan gaan tot chronische vermoeidheid, psychologische stoornissen, depressie, angst, prikkelbaarheid, slaapstoornissen...

Bij mensen die aan candidiasis lijden, kunnen eetstoornissen worden waargenomen, met in het bijzonder een aantrekkingskracht voor zoet voedsel, herhaalde gynaecologische en urineweginfecties, dermatologische problemen, eczeem, acne, psoriasis, schimmelnagels, huid-, luchtweg- en voedselallergieën, en soms verstoringen van het immuunsysteem, wat kan leiden tot complexe pathologieën, auto-immuunziekten, enz.

Natuurlijke oplossingen

Het is belangrijk om natuurlijke schimmelwerende middelen te gebruiken, die het lichaam goed helpen om van candidiasis af te komen. Maar het is ook belangrijk om de door Candida aangerichte schade te herstellen en herhaling te voorkomen door de bodem te versterken.

Olijfbladextract wordt beschouwd als een breedspectrum "natuurlijk antibioticum", met ruimschoots wetenschappelijk bewijs als antiviraal, antimicrobieel en antischimmel1. In een "in vitro" studie stelden onderzoekers bacteriën en schimmels bloot aan een olijfbladextract. De resultaten toonden aan dat het in slechts enkele uren effectief was tegen deze ziekteverwekkers2.

Caprylzuur wordt aanbevolen door Leon Chaitow en Simon Martin in zijn boek Overcoming Candidiasis. Caprylzuur is een vetzuur met middellange keten (MCT), dat veel wordt gebruikt om de groei van Candida albicans tegen te gaan.

De binnenbast van lapacho wordt van oudsher met succes gebruikt voor de behandeling van maag- en darminfecties en gistinfecties (candidiasis). In "in vitro" proeven hebben onderzoekers de schimmelwerende, antibacteriële en antiparasitaire eigenschappen van lapacho3 bevestigd.

Spirulina is ook een natuurlijke bron van fycocyanine, waarvan wordt aangenomen dat het een krachtige antioxidant en immunostimulerende werking heeft. Van fycocyanine is wetenschappelijk aangetoond dat het de immuunrespons versterkt, wat leidt tot bescherming tegen bacteriële en schimmelinfecties4.

Schimmelinfecties, waaronder Candida albicans, komen voor in zure grond. Daarom is het belangrijk de grond te alkaliseren om het proces te stoppen. Lithothamnion is belangrijk voor de ondersteuning en het zuur-base-evenwicht van het lichaam. Het calcium en magnesium dat het in de vorm van carbonaat bevat, helpt namelijk om een teveel aan zuren te "bufferen".

Chlorofyl wordt gebruikt om de intestinale mycotische fermentaties te reguleren, maar ook en vooral om zware metalen op te vangen, aangezien schimmels zich binden met zware metalen. In de natuur is chlorofyl het belangrijkste wapen dat groene planten gebruiken om zich tegen schimmels te verdedigen. Chlorofyl reinigt ook de darmflora en bevordert de gezondheid van probiotische bacteriën.

1. Walker, M. Kensington Publishing Corp. 1997.
2. Markin, D. et al. Mycoses 2003;46.
3. Portillo A, Vila R, et al. Antifungal activity of Paraguayan plants used in traditional medicine. J Ethnopharmacol. 2001 Jun;76(1):93-8.
4. El-Sheekh MM1, Mahmoud YA, Abo-Shady AM, Hamza W. Journal Folia Microbiol

Evalueer uw risico op het ontwikkelen van chronische candidiasis met de online test op de Bio Infos Santé blog

Waarschuwing: Het advies in dit artikel ontslaat u niet van de plicht een arts voor natuurlijke gezondheid te raadplegen.


Haut de page